Co dělat v době nachlazení?

V dnešní době existuje spousta rad a tipů, jak na nachlazení vyzrát, proto jsme pro Vás připravili malý přehled těch nejčastějších a nejoblíbenějších.

 

Začněme například u menších dětí.

Co můžeme dělat, když máme nachlazené děťátko do 9 měsíců?

Na odsávání hlenů se hodně názorů liší – jestli odsávat, či ne, a pokud ano, tak jakou odsávačku zvolit?

Podle našich zkušeností je to dost individuální. Někdy je lepší odsát a někdy zase nechat být. Odsávačka se nám hodně osvědčila ta na odsátí hlenů pomocí vysavače.

Existují vysavače s možností snížení hluku, což je opravdu velký pomocník i při úklidu, když děťátko spinká.

Je potřeba místnost pravidelně větrat a na čištění vzduchu máme pomocníka od Eoné – Jasánka

jasanek-sprej-na-cisteni-vzduchu
Jasánek obsahuje éterické oleje z divoce rostoucích bylin v horách Provence. Mimo jiné i nádherný, jemný tymián a borovici v bio kvalitě. Jasánek rychle zvlhčí a občerství vzduch.

Jasánek několikrát denně rozprašte po místnosti, zvláště vhodné je ošetřit vzduch v dětském pokoji před spaním. V případě potřeby můžeme Jasánek stříknout i na pyžamo nebo polštář.

U dětí do 3 měsíců je vhodnější rozstříknout Jasánka v místnosti předem, nechat chvíli působit a teprve po cca 10 minutách přenést miminko do místnosti.

 

 

 

 

 

 


Bez názvu

 

 

 

Při kašlání se nám velmi osvědčil eukalyptový balzám od Nobilis Tilia – Davídek.
Éterické oleje z eukalyptu a borovice pomáhají mírnit průběh nachlazení, ulevit dýchání při probdělých nocích a zlepšit celkovou pohodu. Hodí se už pro kojence od devátého týdne věku. Vtírejte do pokožky hrudníku a zad alespoň dvakrát denně, může se použít i k masáži chodidel.

 

 

 

U dětí starších 9 měsíců pak můžeme začít s čaji na posílení imunity, například od Nobilis Tilia - Dětský čaj pro zdraví a sílu. Najdeme zde samé skvělé bylinky na podporu imunity:

caj

  • šípek plod

  • rakytník plod

  • jahodník list

  • ostružiník list

  • heřmánek květ

  • meduňka nať

  • fenykl plod

  • lípa květ

  • sedmikráska květ

  • měsíček květ

Příprava: Zarovnanou polévkovou lžíci čaje přelijte půl litrem vroucí vody, nechte v zakryté nádobě 15 až 20 minut odstát a sceďte. Podávejte dětem 1–2krát denně.

Pro podrážděné nosní okolí můžeme nanést například nosní olej od Nobilis Tilia nebo bambucké máslo.

Bez názvubbddd

Pokud děťátko provází i nějaký ten kašel, při suchém kašli a suchém vzduchu si můžeme pomoci zvlhčovačem vzduchu. Pokud ho nemáme, postačí dát do místnosti mokrý ručník, nebo stříkat již zmíněný Jasánek.

aeolus

 

 

 

Pokud rádi využíváte aromalampy, absorbéry, aroma flakony apod., doporučujeme kapat silici od Eoné Aeolus. Jedná se o 100% směs silic, zejména z jehličnanů (jedle, borovice, smrk ad.) pro lepší dýchání, čištění vzduchu, relaxaci a celkovou  harmonizaci.

 

 

 

U větších dětí pak můžeme používat na pročištění nosu i tzv. konvičku. Používá se na výplach nosu solným roztokem a zvládnou to děti už od 4 let. Naše děti to viděly u nás, tak se moc rády zapojily také. 

kon

Prostředí uvnitř nosu je přirozeně slané a teplé, proto se na výplach nosu používá mírně slaná voda, která je ohřátá zhruba na tělesnou teplotu. Tělní tekutiny obsahují 0,9 % soli, to odpovídá 2,7 g kuchyňské soli (1 odměrka) na 3 dl vody. Pokud si nejste jisti kvalitou teplé vody z kohoutku, doporučujeme používat vodu převařenou.

Chce to trošku cviku, trpělivosti, ale výsledek opravdu stojí za to! 

A co pro nás dospělé?

Samozřejmě můžeme využívat vše, co bylo již zmíněno – éterické oleje, balzámy na nosní okolí, konvičku pro dospělé, ale doplnit to i o čaj ze skvělého rýmovníku, který má spousta z nás doma.

Rychlou pomoc najdeme například u inhalační tyčinky, kterou můžeme nosit vždy při sobě. Je vhodná pro dospělé a děti od 10 let věku.

Nezapomínejme také na jednoduchý čaj z lípy, heřmánku či zázvoru, přidáte med a citron a to je pak úleva…

tea-599227_1280

 

Hlavně doplňovat potřebné vitamíny, hodně pít, větrat a nachlazení na nás nevyzraje!